17% ръст на тазгодишния зимен туристически сезон у нас 21.04 | 18:30

Това отчитат от Министерството на туризма

От iNews

Министерството на туризма отчете 17% ръст на тазгодишния зимен туристически сезон у нас. Според заместник-министъра Мариела Модева той е бил най-успешният зимен сезон за последните 4 години. Във Велико Търново, където се провежда международното изложение "Културен туризъм", професор Модева посочи, че очакванията за летния туристически сезон са за 5 на сто увеличение спрямо нивата от преди пандемията.

Над 1,3 милиона са били българските туристи в зимните ни курорти, след тях се нареждат румънските, които са били 68 хиляди. При израелските и гръцките туристи се отчита 100 % увеличение, посочи заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева по време на дискусия във Велико Търново за проблемите и качеството на предлагането в туристическите райони, предаде БНР.

Очертава се тенденция за пътувания извън активния сезон, коментира проф. Модева: 

"Това ни дава индикации, че летният сезон ще бъде по-дълъг – още от май месец до края на септември". 

Според зам.-министър Модева това дава надежди за успешен летен сезон, заедно с набиращия популярност СПА туризъм: 

"Ясна е индикацията, че, ако 2022 година беше годината на рестарта, то 2023 година е пълното възстановяване и надграждане на туризма". 

Министерствата на туризма и на земеделието правят интегрирана дигитална карта на туризма в България, а с Министерството на културата ще се популяризират общи събития.  

Предстои с пътни табели за туристите да бъдат обозначени 12-те винено-кулинарни дестинации у нас.

Водещи

Най-четени