20% повече руснаци, отчита Ангелкова. Ще популяризира „вампирите“ в Средец сред туристите 26.06 | 18:45

Рано е да се каже как Brexit-ът ще се отрази на туризма у нас

От iNews.bg

Посолството ни в Москва към момента е издало 105 хиляди туристически визи. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на брифинг пред журналисти в Средец.

Тя посочи, че посолството в Москва издава между 4000-5000 визи на ден. По думите й очакванията са интересът от страна на руските туристи да се запази такъв през целия летен сезон.

"Руският пазар, който е пазар в последната минута и изключително много зависи от рублата, към момента генерира ръст от около 20 %. Преди няколко дни беше издадена и стохилядната виза. Към момента издадените визи са 105 хиляди, като това не включва многократните визи, не включва и шенгенските визи, което на фона на издадените визи за същия период през миналата година, е ръст от около 26-27 %", допълни Ангелкова.

По отношение на руските туристи министърът посочи, че те предпочитат да летуват повече по Южното Черноморие, отколкото по Северното. "Там заявените чартърни полети са в съотношение 20:80, което е доста голям дисбаланс по отношение на този пазар", допълни министърът. Тя добави, че туристите от Полша и Унгария към момента бележат ръст между 10-15 %. Ръст с около 10 % има и при туристите от Франция.

"От Израел очакваме 15 % ръст, от Великобритания към момента с 10 % се движи ръстът, от Румъния - 10 %. На пазар Германия към момента ръстът, който се генерира, е между 5% и 35 %. Така че, на база заявените към момента полети и предвид тези, които са отпаднали през април и май месец, можем да кажем, че средно това, което очакваме като ръст за летния сезон, е около 10 %", каза още Ангелкова, цитиран от "Фокус".

По нейно мнение е рано да се каже как Brexit ще се отрази на туризма у нас.

Що се отнася до посещението си в Средец Ангелкова заяви, че е видяла уникални неща.

"Аз за първи път съм в Странджа и трябва да кажа, че има какво да се види и да се включи в маршрутите на големите туроператори, така, че туристите, които идват на морето да могат да се отбиват и насам – само на 30 км от Бургас", каза тя.

"Качихме се на храма на слънцето – древнотракийското светилище на 2500 години Марков камък. Това е нещо уникално в сърцето на Странджа... В дулмисите видяхме много запазени гробове и обичай още от тракийско време. Изключително много ме впечатли, че тук още през 2004 г. са открити 17 вампира, нещо което трябва да популяризираме. Разбрахме се с кмета г-н Иван Жабов да стартираме кампания да популяризираме това, което е открито в областта и и специално внимание ще бъде обърнато на вампирите”, уточни министър Ангелкова.

Водещи