2000 храма, а религиозен туризъм няма 20.11 | 15:44

Нов проект цели развиването на поклоннически туризъм у нас

От iNews.bg

30 милиона туристи посещават религиозни обекти годишно, като докарват приходи в размер на 18 млрд. долара.

Топ дестинациите за религиозен туризъм в света са Йерусалим, Мека и Пътят на Сантяго. Тези данни сподели по време на кръгла маса Христина Петрова от фондация "Храмът".

Докато в световен мащаб поклонническият туризъм набира все по-голяма скорост, в България той е ниша, която изобщо не се развива – около това мнение се обединиха участниците в кръглата маса.

Със своите над 2000 храм-паметника и 160 манастира страната ни има огромен потенциал за развиване на религиозен туризъм. Именно заради това участваме в международен проект Recultivatur, целящ да насърчи този вид туризъм.

Проектът се осъществява по Програмата за трансгранично сътрудничество в Югоизточна Европа и в него участват България, Босна и Херцеговина, Гърция, Италия, Румъния, Словения и Унгария.

Досега по проекта е изработена база данни с религиозни обекти, която в началото на 2013 г. ще бъдат въведени в система, съобщи Стефан Костадинов – участник в проекта от българска страна. Очаква се и да бъдат създадени четири агенции за религиозен туризъм, едната от които в България.

Освен големите храмове, у нас могат да се популяризират нестандартните форми на религиозен туризъм като скалните манастири – Бесербовския и Карлуковския и колоездачните обиколки за посещение на религиозни обекти.

Водещи

Най-четени