90% от потенциала ни в балнеотуризма стои неизползван 01.11 | 13:56

За да използват в името си СПА, хотелите вече ще трябва да покриват определени изисквания

От iNews.bg

Около 90% от потенциала ни в балнеотуризма стои неизползван. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова по време на среща с преподаватели и студенти в Русенския университет. Според думите й в момента у нас се използват едва 10% от възможностите ни за привличане на СПА туристи. Тя отбеляза и че той, заедно с културно-изторическия туризъм, са сред основните акценти на държавната политика за дългосрочното развитие на сектора. Целта е той да се развива чрез публично-частното партньорство.

За развитието на спа туризма ресорното министерство ще работи заедно с екоминистерството, обясни още Ангелкова. "Предстои ни на 5 ноември съвместна дискусия с министър Василева във връзка с пилотната програма на МОСВ, насочена към общините, за да могат да управляват минералните си ресурси и на базата и на публично-частно партньорство да може те да се развиват и използват максимално. Пилотната схема предвижда 50% грант към общините, а останалите да се осигуряват от самите общини, като лихвите се покриват от МОСВ. Смятаме на база на тази схема да направим едно дългосрочно публично-частно партньорство със сектора, защото СПА туризмът е един от малкото, чийто потенциал не е използван достатъчно", заяви Ангелкова, цитирана от БГНЕС.

Тя припомни, че вече върви процедурата по сертифициране на СПА центровете по новата наредба. Има подадени над 106 заявления, сертифицирани са вече 34. "Процедурата непрекъснато тече в зависимост от заявките на местата за настаняване и всъщност вече не всеки хотел ще може да ползва наименованието "СПА", защото трябва да отговорят на изискванията на наредбата. Това не означава, че няма да има басейни и каквото решат, но това ще бъде допълнителна услуга, а не спа услуга съгласно наредбата", каза още министърът на туризма.

Водещи

Най-четени