Airbus A-380 кацна принудително в Дубай 04.11 | 09:41

Липсата на достатъчно количество масло в един от двигателите наложило аварийното кацане

От Андриян Георгиев

Дефект в двигателя наложи принудително кацане в Дубай на самолет Airbus A-380 на австралийската авиокомпания Qantas. Самолетът е летял от Сидни за Лондон, съобщава Reuters.

Проблемът се състоял в липсата на достатъчно количество масло в един от двигателите, който бил изключен съгласно стандартната процедура, заяви говорителка на Qantas. Тя добави, че инженерите на авиокомпанията щели да проверят причината за проблема.  

Самолетът, на който е имало 258 души, включително и британския актьор, комик и писател Стивън Фрай, се приземи безопасно в Дубай.     

Инцидентът се случва точно една година, след като експлозия на двигател във въздуха накара австралийската  авиокомпания да спре полетите на всички свои самолети Airbus А-380 за близо месец. Тогава инцидентът се случи малко след излитане от Сингапур за Сидни, като самолетът се върна благополучно на летището в Сингапур.

Qantas, която има репутацията на една от най-безопасните авиокомпании, отправи препоръки към производителя Rolls-Royce да подобри двигателите на този модел. Такива двигатели, освен Qantas, използват също самолетите А-380 на Сингапурските авиолинии и Lufthansa.

Между двата инцидента нямало абсолютно никаква връзка, добави говорителката на Qantas. 

Водещи

Най-четени