Австралия очаква китове и туристи 04.06 | 10:30

Интересът към преминаващите край австралийския бряг животни е голям

От Елена Кирилова

Австралийците очакват силен туристически сезон, поради настъпването на момента, в който покрай източното крайбрежие на страната може да се види миграцията на китовете, съобщава Independent.

Според прогнозите тази година около 4000 гигантски кита ще преминат край Сидни, тъй като е дошъл моментът да мигрират на север от Антарктида поради настъпването на най-студените месеци там – юни и юли. По-късно, през периода септември-октомври, животните ще се върнат отново на юг.

"Ние очакваме един наистина страхотен сезон тази година", коментира експертът по китове Джеф Рос от Службата по дива природа. "Големият брой китове, които преминават през последните дни, сочи, че през натоварените дни през първата седмица на юли ще станем свидетели на нещо невероятно".

По думите на Рос за тази година се прогнозира нарастване с 10% на броя на китовете, които ще преминат край Австралия. Това се дължи най-вече на повишаването на раждаемостта при китовете, което е добър знак за възстановяване на популацията им след като през последните години те станаха жертва ловци и бракониери.

Австралия е сериозен противник на лова на китове и министърът на околната среда Робин Паркър заяви, че властите ще направят всичко възможно, за да помогнат броя на китовете да продължи да расте.

"Ние сме уверени, че правим много неща, така че да подобрим качеството на водата, което със сигурност я прави по-добра за самите китове", коментира Паркър.

Според него естественият прираст се дължи на подобряването на морската среда през последните години.

Редица доброволци всяка година очакват с нетърпение сезона, за да започнат преброяването на китовете. Според данните от последните години през последното десетилетие броят на огромните животни нараства с между 8 и 10% всяка година.

Водещи

Най-четени