Ами ако всеки китаец си купи по шашлик на морето... 11.01 | 09:48

Китайският турист ще изхарчи тази година 55 млрд. долара

От Любомир Тасев

Разходите на китайските туристи в чужбина през тази година могат да достигнат 55 млрд. долара, или с 14% повече от миналата, предаде РИА Новости, позовавайки се на публикации в местните медии.

По данни на Китайската академия по туризъм, през 2010 г. гражданите на Китайската народна република са осъществили 54 млн. туристически пътувания зад граница, което е с 15% повече, отколкото през 2009 г.

От тях повече от 90% са пътувания на частни граждани, а малко под 10% са задграничните посещения на държавни служители.

Според експертите туристическите харчове на китайците в чужбина през миналата година са се увеличили с 14% в сравнение с 2009 г. и са достигнали 48 млрд. долара.

По думите им увеличената активност на китайските потребители се дължи както на укрепването на юана, така и на увеличаващите се лични доходи в страната.

Ако тази тенденция се запази през настоящата година разходите на китайските туристи навън ще се увеличат с още 14% до 55 млрд. долара.

Китайците са познати повече като гастарбайтери, нелегални имигранти или собственици на китайски ресторанти по света.

С бързото развитие на страната им обаче няма да изглежда странно, ако изместят популярния образ на вездесъщия японец с фотоапарат в ръка.

Как ли би се отразило на българския туризъм, ако всеки китайски турист си купи по едно шишче в родните курорти по морето.

Водещи

Най-четени