Ангелкова: За 3 години - 31% ръст на чуждите туристи 15.11 | 12:15

България е привлекателна целогодишна туристическа дестинация, отчете министърът на туризма Николина Ангелкова

От iNews

Ръст от 31 процента на чуждите туристически посещения тази година спрямо 2015 г. и превръщането на България в привлекателна целогодишна туристическа дестинация, отчете министърът на туризма Николина Ангелкова, която участва в София във втория Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути, организиран от Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН.

Общият брой на чуждестранните туристи през 2017 г. е 8 милиона 882 хиляди души - над един милион повече от населението на страната, припомни Ангелкова.

Тя посочи, че туризмът е доказал потенциала си като един от основните генератори на растеж в световната икономика - има 10.4 на сто от световния БВП, дава заетост на над 313 миилона души. България е част от тези положителни тенденции - туризмът има почти 13 процента дял от БВП и работим страната ни да се наложи като четирисезонна дестинация с нейните световно известни зимни и морски курорти и прекрасни плажове, отбеляза министърът.

По думите й предстои страната ни да бъде открита и с богаството на минерални извори и спа комплекси. Тя напомни, че сме наследници на древни цивилизации, имаме над 40 хиляди исторически паметници и обекти, които правят България една от най-атрактивните дестинации за хора, интересуващи се от история и култура.

Да пътуваш значи да притежаваш света, припомни Ангелкова думи на известен пътешественик и добави, че пътуването започва с малка стъпка, но направена с широко отворени очи. Културното наследство разказва историята на човечеството, нашата обща история, затова е важно да го запазваме и предаваме, отбеляза тя.

Председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов коментира, че, колкото сме добри, толкова и непознати. От 10-15 години усилено водим политика светът да види една много стара държава, с много наслоени култури, отбеляза той.
Визитната картичка на всеки туризъм е неговото културно наследство. България заслужено има своето място в световната култура, каза още Рашидов.

Председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев отбеляза, че туризмът е един от ключовите сектори в Черноморския регион и допълни, че в последните години регионът се е утвърдил като водеща туристическа дестинация.

Хайме Кабал, заместник-генерален секретар на Световната организация по туризъм, подчерта, че културното наследство оформя идентичностите и има отражение върху всекиденвието ни. Историческите маршрути са оформили въображението на много поколения ,като са допринесли за създаването на различни творби на изкуството, отбеляза той и допълни, че те са уникален инструмент за повишаване на туристическата конкурентоспособност.

Конгресът в София, който е събрал делегати от цял свят, започна с родопски гайди, народни танци, представени от ансамбъл "Българе" и песента "Излел е Дельо хайдутин", изпълнена от Валя Балканска.

По време на дискусиите ще бъдат обсъдени общи инициативи за развитие на културно-историческия туризъм, както и мерки за опазване и популяризиране на материалното и духовното богатство на човечеството от древността до наши дни. Ще бъдат анализирани възможностите за развитие на туристически проекти, свързани с устойчивостта на културните маршрути и транснационалното сътрудничество за тяхното осъществяване. Сред основните теми ще бъдат също добрите практики като инициативата на СОТ "Западният път на коприната".

Министерството на туризма организира и двудневно туристическо изложение в Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" (зона Ларгото), на което ще бъдат представени български традиционни продукти.

Водещи

Най-четени