Ангелкова: Фолклорните събори могат да привличат и чужди туристи 25.06 | 16:53

Двойно повече посетители събра „Леденика“ на второти си издание

От iNews.bg

Министърът на туризма Николина Ангелкова поздрави участниците в Националния фолклорен събор "Леденика", който се състоя тази събота и неделя. "Провеждането на това събитие за втора поредна година показва, че имате желанието и полагате усилия да съхраните българските традиции и да популяризирате региона сред повече български и чуждестранни туристи”, посочи министър Ангелкова. Тя припомни, че Враца е избрана за една от ЕДЕН дестинациите в България. "Враца води началото си от богато тракийско селище и през вековете остава важен занаятчийско-търговски, а по късно и индустриален център”, каза още министърът на туризма.

По думите й инициативи като тази са примери, които трябва да бъдат следвани и развивани, защото това ще допринесе не само за запазване на българския дух, но и за изграждането на България като устойчива целогодишна туристическа дестинация.

През 2016 г., когато се проведе за първи път, съборът бе посетен от над 5 000 човека. Също така, Националният фолклорен събор "Леденика” бе победител в категория "Духът на България" в първите държавни Годишни награди в туризма. "Сигурна съм, че Община Враца и тази година ще се включи подобаващо в надпреварата”, подчерта министър Ангелкова.

В самия събор участваше кметът на Община Враца Калин Каменов, който съобщи, че тази година се очаква посетителите на събора да надхвърлят 10 000 души, а в програмата са се включили над 70 фолклорни състава. По традиция се проведе и възстановка на Северняшка сватба.

Водещи

Най-четени