Ангелкова готви нови правила за курорти и къмпинги 30.12 | 17:56

Министерството на туризма иска само ще контролира отрасъла

От iNews.bg

Проект на изменение и допълнение на Закона за туризма предвижда нов регламент за националните курорти, създаване на специализирано звено за контрол към министъра на туризма, допълнително гарантиране правата на потребителите при организирани пътувания с туроператор и др. Министерството на туризма публикува проекта за обществено обсъждане, предаде БГНЕС.

В закона се създава нова глава, с която се въвежда регламент и се определя начинът за обявяване на дадено селищно образувание за национален курорт. Това ще става с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма.

Предвижда се и разписването на Наредба за управление и организация на туристическата дейност на територията на националните курорти, а в тяхното ръководство ще бъдат включени и представители на собственици на туристически обекти.

Разширяват се и контролните функции на министъра на туризма, като от 2017 г. се предвижда да заработи специализирано звено за контрол към министерството.

За да се повиши качеството и сигурността на услугите, се въвеждат допълнителни изисквания към туроператорите и туристическите агенти.

Работната група за разработване правила за къмпингуването в България е предложила дефиниция на понятието "къмпинг туризъм". Предвижда се този вид туризъм да се практикува на места, специално пригодени за това.

Изрично се забранява практикуването на къмпинг туризъм в радиус от 300 метра от категоризираните къмпинги, за да се насърчи устойчивото развитие на този вид туризъм. Предвижда се всички правила и регламенти свързани с тази дейност да бъдат детайлизирани в отделна наредба към закона.  

Водещи

Най-четени