БЧК пуска джет за плажа в Албена 09.03 | 16:40

Очаква се и черноморският комплекс да предостави на спасителите нов скутер

От Кремена Бедерева

През новия туристически сезон БЧК ще пусне джет за охрана на плажуващите в курорта "Албена", съобщи директорът на областния съвет на Червенокръстката организация д-р Артюн Еринозов.

По думите му с морския джет спасителите не само ще засилят превантивната си работа, но ще могат и по-бързо да реагират при евентуални инциденти. Очаква се и черноморският комплекс да предостави на спасителите нов скутер, информира още БТА.

БЧК и това лято ще следи за сигурността на туристите в курорта "Албена", с който има сключен договор до 2018 година. Очаква се общо 60 спасители да поемат 25 поста в черноморския комплекс. Вишките са оборудвани с информационни табла, заслони, а за всеки спасител е осигурен индивидуален буй, плавници, шнорхели, плажни екипи и други, каза Еринозов.

Той добави, че в Червенокръстката организация вече е започнало обучението на 30 нови спасители, като в курса са се включили и две ученички. През миналото лято спасителите в "Албена" са откликнали на повече от 190 инцидента в морето. Не са допуснали нито един с фатален край, като са се преборили за живота на петима летовници, посочват от областната организация на БЧК.

Водещи

Най-четени