Безплатна обиколка на Европа с влак за всички 18-годишни граждани на ЕС 05.10 | 16:29

Предложението е на групата на ЕНП в Европарламента

От iNews.bg

Всеки гражданин на Европейския съюз при навършване на 18 години да получи едномесечна безплатна карта за обиколка на Европа с железниците, предлага Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент.

"ЕНП приема като приоритет мобилността на младите хора и тяхното европейско усещане.

Културният диалог е по-важен от всякога - само така ще имаме една Европа, която просперира благодарение на своето единство в разнообразието", заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на дебат, състоял се в рамките на пленарното заседание на ЕП в Страсбург, съобщи пресцентърът на ГЕРБ/ЕНП.

Предложението на лидера на Групата на ЕНП Манфед Вебер е младите хора да могат да използват жп мрежите, които свързват големите градове на Стария континент.

"Европа е изправена пред редица предизвикателства, но ние не можем да мотивираме нашите граждани да ги преодолеят заедно само чрез закони и факти. Емоцията има силна роля", подчерта Вебер, цитиран от БТА.

Европейският комисар по транспорт Виолета Булц поясни, че идеята за безплатните карти "Интеррейл" е в подкрепа на два от основните приоритета на ЕК - фокуса върху младежта и подобряването на мобилността в рамките на ЕС.

"Безплатният "Интеррейл" билет има смисъл най-вече за българските момчета и момичета, които не могат да си позволят да опознаят нашия континент срещу 500 евро. Ако един 18-годишен прекара дори и 2 дни в чужбина, той ще знае, че липсата на граници или свободното им преминаване в ЕС са важно достижение и то не трябва да се губи. В момента около една трета от младите европейци не познават нито един човек от друга европейска държава", аргументира се Паунова. И напомни, че "ЕС се гради на базата на връзките между хората".

Картите "Интеррейл" представляват билети за влак, даващи правото на неограничено пътуване с железниците във и между участващите страни за определен период от време. Според проучване в социалните медии 85% от младежите подкрепят идеята за безплатни карти за жп линиите. Над 5,4 милиона души ще се възползват от предложението.

В пленарна зала бяха обсъдени възможности за разширяване на достъпа до безплатните билети - например чрез лотария, в която могат да се включат всички граждани на ЕС.

Водещи

Най-четени