Бургас може да се сдобие с подводен музей 17.10 | 16:55

Догодина може да се пристъпи към реализация на проекта

От Ивелина Георгиева

Община Бургас в скоро време може да се сдобие с подводна галерия в непосредствена близост до моста.

В продължение на една година общината разработва идеята за изграждане на подводния музей, съобщи главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева, предаде Агенция "Фокус".

По думите й в момента тече процедура по съгласуване с Морската администрация, тъй като участъкът е в акватория, която е държавна собственост.

Идеята на общината е да експонира в подводния музей произведения на местни творци и работи от пленера по скулптура, който се провежда на 2 години в Морската градина на Бургас.

Илиева подчерта, че в момента, в който се получат всички съгласия ще бъде възложено проектирането на проекта.

Тя обясни, че при конструктивното закрепване на фигурите ще трябва да се спазват определени изисквания, тъй като ще са под вода и трябва да се отчете морския вятър.

Ако всичко по съгласуването е наред следващата година може да се пристъпи към реализация на проекта, надява се главният архитект на община Бургас.

Експонатите няма да бъдат на много голяма дълбочина и ще могат да се виждат от гмуркачите и от самия мост в морския град.

Обмисля се и възможността да се закупи туристическо корабче с прозрачно дъно, от което също да се наблюдават подводните фигури.

Водещи

Най-четени