България – втори дом за руските туристи 23.02 | 11:46

Ръст от 14 % за руснаците, посетили българските курорти през 2013 г.

От Цанка Донкова

Руснаци заливат българските курорти. Броят на руските туристи, посетили България, бележи ръст с повече от 14% през 2013 г., в сравнение с 2012 г. Това заяви посланикът на България в Москва Н.Пр. Бойко Коцев, съобщава агенция "Фокус".

Чужденците са привлечени от страната ни, тъй като България е чудесно място за почивка.

"Но специално за руските туристи страната ни е желана дестинация не само заради качеството и разнообразието от курорти – летни, зимни, оздравителни. Общата история, култура, духовната близост, липсата на езикова бариера превръщат България дори във втори дом за много руски граждани", посочи Бойко Коцев.

Плюс се оказва и манталитетът на хората, който е много близък до този на руснаците. За това свидетелства и постоянното увеличение на туристическия поток през последните години. Миналата година страната ни са посетили близо 700 000 руски туристи, което означава ръст от повече от 14 % в сравнение с 2012 г.

"С голямо задоволство отбелязваме увеличението на детския туризъм – от 47 % през 2012 г., например. Защото славяните имат една специфика – те няма да изпратят децата си на място, където не са убедени, че те ще се чувстват добре и ще бъдат в безопасност", уточни посланикът.

По думите му, България е привлекателна и заради здравословната кухня, екологично чистите плодове и зеленчуци.

"Това я прави част от програма за укрепване на здравето, която вече всеки руски турист се стреми да изпълни по време на почивката си. Неслучайно посолството на България в Русия популяризира страната ни и като страна на здравето – с лечебен климат, минерални води, възможности за активен отдих в екологично чиста среда и др.", завърши Коцев.

Водещи

Най-четени