Българското Средновековие и Възраждане оживяват на Международното изложение „Културен туризъм“ 18.04 | 15:37

Кметът на Велико Търново ще открие петнадесетото издание на туристическата борса

От iNews.bg

Българското Средновековие и Възраждане ще оживеят по време на Международното изложение "Културен туризъм", чийто домакин Велико Търново ще бъде от 19 до 21 април. Атрактивните възстановки ще пресъздадат военното дело по време на Второто българско царство, както и патриархалния дух по време на Възраждането. Демонстрациите ще бъдат дело на организацията на Национален клуб "Традиция" в Старата столица.

Официалното откриване на петнадесетото издание на Международното изложение "Културен туризъм" ще бъде в 10:00 ч. утре пред Двореца на културата и спорта "Васил Левски". Начало на борсата ще дадат кметът на Велико Търново Даниел Панов, заместник-министърът на туризма Любен Кънчев, посланиците на Унгария и Бразилия, представители на туристическия бизнес и бранш.

Над 50 изложители от редица държави, разположени на четири континента, сред които и 35 български общини ще представят на самостоятелни щандове различни дестинации, туристически продукти, маршрути, традиции и обичаи. Големият форум ще бъде още по-атрактивен и благодарение на откритата сцена пред ДКС "Васил Левски", на която ще бъдат провеждани възстановките. Акцент ще бъде поставен и върху нематериалното културно наследство, традициите и обичаите. Сръчните дами от Национално сдружение Работилница "Седянка" ще демонстрират тъкане на колани на кори, совалкова дантела, дантела кене, дантела фриволите, българска бродерия, плетене на шума и тъкане на хоризонтален стан. В плъстенето ще се включат най-малките участници в "Седянка", а гости от клуб за бродерия от турския град Чанаккале ще представят бродерия с метален конец и дантела "ОЯ".

Гостите на туристическото изложение ще могат да видят и демонстрации на соколарство с жива граблива птица Мишелов на Харис. Те ще бъдат направени от екипа на Късноантична и средновековна крепост Туида – Сливен. С артистична възстановка ще се представи и Община Враца. Спектаклите "Хляб от Бога" на театрално студио "Тепм" са от 12,00 ч. на 19 и 20 април на откритата сцена пред ДКС "Васил Левски" и са посветени на лимеца - една от най-старите храни на човечеството.

Водещи

Най-четени