Ваканция на Сардиния с чаша вино в ръка 04.02 | 13:52

Причина за дълголетието на местните жители се крие в напитката

От Ивета Бебова

Остров Сардиния предлага на туристите неповторима атмосфера, създадена от величествените стари сгради, прекрасни плажове, чудесни места за гмуркане и многобройни магазини за вино.

Скорошно изследване доказа, че именно червено вино е причината за дълголетието на хората от острова.

Учените се опитваха дълго време да разберат на какво се дължи дълголетието на жителите на Сардиния. Те живеят средно до над 80 години - много по-дълго от останалите хора от Европа.

Според проучване, направено от Nature journal, гените, климатът, добрата храна и най-вече местното червено вино, са причината за многото дълголетници на острова.

Виното от Сардиния, съдържа молекули на веществото танин, които предотвратяват сърдечно-съдови заболявания като артериална склероза.

Винените магазини са навсякъде в Сардиния. Един от най-големите предлага на туристите посещение и през нощта, за да усетят уникалната атмосфера на мястото.

Сардиния е наричана Карибите на Средиземно море. Островът е предпочитана дестинация за много туристи, които могат да се наслаждават на уникалната красота на природата и деликатеси, които се предлагат само тук.

Някои хора вярват, че островът е наследник на митичната Атлантида. Догатките се появявиха, когато преди няколко години бяха открити останки от мегалитни конструкции, разпръснати из целия остров.

Водещи

Най-четени