Всеки седми лев у нас е от туризъм 15.05 | 14:11

Зам.-министър Ботев се похвали с генерирани 11 млрд. лв. в икономиката ни от туристи

От Кремена Бедерева

Общият ресурс, който туризмът генерира в икономиката на България, е 11 млрд. лв.

Това показват данните на Световната организация по туризъм, съобщи заместник-министърът на икономиката, енергетиката Бранимир Ботев, който откри IV Международна среща на туроператорите в Пловдив.

13,6%а от БВП се генерират директно от туризъм, което значи, че всеки седми лев идва от тази индустрия, допълни Ботев. 5,5 милиарда лева влизат в икономиката на държавата индиректно.

Броят на туристите, посетили Пловдив през последните три години, е нараснал с 11-12 на сто, каза при откриването на срещата на туроператорите кметът на града Иван Тотев. През първите четири месеца на 2014 г. ръстът е 15%, добави той.

Четвъртото издание на срещата на туроператорите показва, че този форум е необходим, заяви Стела Филипова - член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. В срещата участват представители на около 60 туристически агенции и 30 организации от България, Турция, Русия, Индия, Мароко, Румъния, Сърбия, Франция, Непал и други.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма представи страната ни като туристическа дестинация. Участниците се запознаха и с възможностите на Пловдив за културноисторически, конгресен и събитиен туризъм.

В обиколката на туроператорите са включени антични обекти, Археологическият музей, Панаирът на занаятите в Пловдив. Утре гостите ще разгледат хотелската база в града, ще присъстват на спектакъл "На сватба в Стария Пловдив" и на откриването на Античния фестивал на Римския стадион. Програмата в събота включва дегустации във винарски изби от Пловдивския регион.

Водещи

Най-четени