Всеки трети пилот заспивал по време на полет 19.11 | 15:04

Често пилотите работят много повече от позволеното

От Елена Кирилова

Всеки трети пилот на европейски авиокомпании е заспивал поне веднъж по време на полет, без вторият пилот да знае за това, съобщава БТА.

90% от пилотите твърдят, че поне веднъж им се е налагало да се преборят със заспиването по време на полет. Това сочи проучване на асоциация "Кокпит”, направено сред 6 хиляди професионални пилоти.

Грешки на работното си място са допускали 80 на сто от пилотите, но в тези случаи не се е стигало  до сериозни последици.

Йорг Хандверг, прессекретар на "Кокпит” смята, че негативната статистика се дължи преди всичко на дългия работен ден на пилотите. За да няма подобна опасност за пътниците, е необходимо пилотите да работят максимум по 14 часа дневно.

Проблемът според Хандверг обаче, че сигурността на пасажерите често се пренебрегва, а пилотите работят по много повече от нормалното. Друг проблем се явяват и условията им на работа при нощни полети. Според лекарите над 10-часовото стоене зад щурвала е напълно забранено. Според правилниците лимитът за нощните смени е 11 часа.

Най-четени