Въздушният транспорт със 7% повече пътници през май 04.07 | 14:43

Трафикът се увеличава, но все още има рискове, заявяват от IATA

От iNews.bg

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) обяви резултатите за състоянието на въздушния транспорт през май. Данните показват ръст на превозените пътници с 6.8% спрямо май 2010 година. От началото на годината броят на превозените пътници е с 4% по-висок, допълват от организацията.

Превозът на товари обаче намалява с 4% спрямо май 2010 година. Все пак през последните месеци се наблюдава известно оживление и в този сектор.

Данните на IATA по отделните региони

Авиокомпаниите от Европа отчитат с 10.9% повече пасажери. Това се дължи основно на възстановяване на икономическата активност в северните части на континента. В същото време намаляват и стойността на еврото, което окуражава търговията и пътуванията.

Най-значителен ръст на пасажерите през май отчетоха компаниите от Южна Америка – 21.3%. Това увеличение е свързано с икономическата експанзия и големите инвестиции от Северна Америка през Пасифика.

Компаниите от Северна Америка обаче отчетоха два поредни месеца със спад на броя на пасажерите. След понижението от 0.4% през април, тенденцията през май се запазва и дори се ускорява – броят на пътниците е с 0.5% по-малко спрямо май 2010 година.

В останалите региони на света има ръст – в рамките от 7.8% за авиокомпаниите от Близкия изток, с 4.7% - за превозвачите от Азиатско-тихоокеанския регион и с 1.1% за компаниите от Африка.

Водещи

Най-четени