Възстановяват крепостта "Хисарлъка" край Сливен 10.08 | 11:46

В подножието на природния парк "Сините камъни", върху площ от 42 дка, ще бъде оформен подход към атракции

От Кремена Бедерева

Община Сливен започва работа по възстановяването на крепостта "Хисарлъка” край Сливен. Интегрираният проект с бюджет над 6 милиона лева, за развитие на природни, исторически атракции и туристическата инфраструктура в Сливен, се финансира от Оперативна програма "Регионално развитие” и европейски фондове.

Предвиждат се укрепителни, възстановителни, строителни и благоустройствени дейности за популяризиране на ранноантичната крепост "Туида" като атрактивен туристически продукт, съобщава БНР.

В подножието на природния парк "Сините камъни", върху площ от 42 дка, ще бъде оформен подход към атракциите с подходящи улични трасета, паркинги и кътове за отдих и преход от модерната градска среда към античната част зад крепостните стени.

Основните работи по проекта "Пътуване през времето" са консервация и реставрация на разкритите археологически обеми и осигуряване на туристическите маршрути с визуална, озвучителна техника и художествено осветление. Предвидено е създаване на видеофилм със субтитри на пет езика и светлинно шоу.

Целта е да се привлекат наши и чужди туристи, пътуващи през старопланинските проходи и по магистрала "Тракия”, и посетители на природни и исторически атракции в Източна Стара планина и Долината на тракийските царе.

 

 

 

 

Водещи

Най-четени