Гамбия инвестира в туризма 22.01 | 09:06

Страната е наричана "Усмихващия се бряг"

От Ивета Бебова

Гамбия се опитва да подобри световния си имидж, като привлече много нови туристи тази година, съобщава туристическия сайт tourismreview.com.

Страната не е особено голяма, но местните хора са си спечелили репутацията на едни от най-гостоприемните хора в цяла Африка. Страната дори е наричана "Усмихващият се бряг".

Туристическият сектор се разраства непрекъснато и сега е един от основните клонове на икономиката в Гамбия. Според докладите за БВП на страната туризмът допринася за приблизително 12% от него. Това е показателно и за пазара на труда, тъй като около 100 000 души работят именно в този сектор и свързаните с него сектори.

Правителството обяви наскоро амбициозния си план за развитие на туризма в Гамбия. Президентът на страната Яйя Джаме и министърът на туризма и културата представиха новата маркетингова стратегия и туристическо лого на страната. Според официалното съобщение на правителството на Гамбия огромен дял инвестиции ще бъдат вложени в идеята да се възроди туризмът.

Целта на новата стратегия изглежда проста: да се представи страната чрез невероятната й природа, уникално изкуство, възможности за екотуризъм и наблюдение на птици, културното разнообразие и дружелюбни местно население.

Гамбия очаква сътрудничество в това си начинание от Световната банка, която е обявила, че ще инвестира 3 милиона долара, за да подпомогне туристическия сектор.

След като секторът започна да се разраства, Гамбия взе участие в редица проекти и фестивали, за да се рекламира.

Но въпреки всички усилия, които страната полага, един проблем продължава да е на дневен ред – проблемът с безопасността на туристите. Президентът подчертава колко е важно репутацията на страната да се подобри и признава, че главен приоритет е осигуряване на сигурно пребиваване в Гамбия.

Водещи

Най-четени