Гладна мечка музей не разглежда 11.04 | 18:27

Няколко съвета за това как да направим музеите интересни за децата

От Мария Ангелова

Когато сме на екскурзия в чужбина, дори и да не сме най-големите любители на историята и изкуство, често отделяме немалко време в обиколки на музеи и галерии. Когато сме с децата си обаче, тези обиколки се превръщат в истинско предизвикателство.

Все пак има и вариант малчуганите да харесат посещението си в музея, при положение че са налице няколко фактора и съобразяване с определени обстоятелства.

Гладна мечка музей не разглежда

Не е добра идея да тръгваме към музея преди обяда, защото вместо експонати, пред очите ни ще се мержелеят сандвичи и пържени картофки, а обиколката на залите ще се превърне в спринт към ресторанта. И под "мечка" се имат предвид не само децата, а всички членове на семейството. Същото важи и за посещение на музеи във времето за следобедна дрямка.

Всичко е в подготовката

Успехът на посещението в музея с децата зависи до голяма степен от предварителната подготовка. Повечето чуждестранни и някои български музеи имат добре организирани сайтове, в които всеки може да се запознае с текущите експозиции. Ако родителите разгледат заедно с децата какво ги очаква при посещението, всеки може да си избере любима зала или експонат, които искат да видят. Така малките ще очакват с нетърпение да попаднат на избраното място и да се запознаят лично с интересните истории за отминали времена или известни личности.

По интереси

Важно е и съобразяването с интересите на детето – дали се увлича от техника, история или приложни изкуства. Така най-лесно може да се избере подходящият музей. Като това важи не само при пътувания в чужбина, ни и при туристически обиколки из страната. Съществуват например и малко по-нетрадиционни варианти като Музеят на минното дело в Перник например, където се посетителите се разхождат в галериите на мината, или Етъра, където може да се наблюдава наживо как се изработват предмети на народния бит.

Като на игра

Преди влизането в музея, може да се измисли забавна игра, която да задържи вниманието на децата. Например колко цървула могат да преброят в музея. Или колко картини на животни могат да заснемат с фотоапарата. Може да се играе и на търсачи на съкровище – след като получат насоки, децата се впускат например да търсят картина с определени персонажи, присъстващи на платното. А докато правят това, неусетно ще видят и запомнят още много други неща.

Чести посещения

За да се научат хлапетата да ценят историята и изкуството, те трябва да повтарят упражнението с ходенето по музеи редовно. Още повече че с порастването си децата започват да виждат нещата по различен начин и постепенно формират свои собствени възгледи за живота.

Ако обаче самите родители недолюбват посещенията на тези културни институции, е много вероятно и децата да не са много запалени по подобни обиколки. Освен ако посочените по-горе съвети не вдъхновят и големите да се отправят към музея, който доскоро са подминавали всеки ден, без да го забелязват.

Водещи

Най-четени