Глобиха 3 места за настаняване във Варна - нямали категоризация 10.06 | 16:00

От началото на сезона КЗП е установила 3 места за настаняване без удостоверения за категоризация

От Кремена Бедерева

От началото на сезона във Варна са установени три места за настаняване и четири заведения за обществено хранене без удостоверения за категоризация.

Това съобщи днес председателят на Регионалната дирекция на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в крайморския град Илиян Станоев.

По думите му веднага след установяването на нарушението и седемте обекта са извадили временно удостоверение за категоризация.

Той допълни, че при местата за настаняване не става дума за хотели, а за стаи или къщи за гости. Според него липсата на такива удостоверения не дават възможност на потребителите да преценят и да са информирани в какъв обект ще бъдат обслужени.

По думите на Станоев в началото на сезона все още има малки обекти, които не са категоризирани.

Санкцията за липсата на категория е между 1000 и 5000 лева, както и затваряне на обекта до категоризацията му, припомня БТА.

Председателят на комисията Дамян Лазаров коментира, че все още не е изготвена схемата за поставянето на временни обекти в курорта "Златни пясъци", което затруднява извършването на контролната дейност.

По думите му през този туристически сезон ще се правят проверки, включително с НАП, Агенцията по безопасност на храните и други органи, за наличие на регистър за рекламации в търговските обекти, нелоялни търговски практики и други.

Според него през тази година нарушенията не са масови, а в изнесените приемни по Северното Черноморие няма постъпили жалби.

От началото на тази година до края на май констатираните нарушения по Закона за туризма намаляват, каза Лазаров и добави, че те са при около 10-11 процента от проверените обекти, докато за същия период за миналата година те са били 14 на сто.

Дамян Лазаров е във Варна за работна среща с представители на общините и туристическия бранш за летния сезон.

Водещи