Данъчни под прикритие плъзнаха по морето, масово запечатват обекти 07.07 | 13:02

Въпреки засилените проверки на НАП срещу укриване на обороти, търговците пак мишкуват и не издават касови бонове

От iNews.bg

И тази година данъчни под прикритие плъзнаха по Черноморието в търсене на незаконни обекти и опити за укриване на обороти от държавата чрез неиздаване на касови бележки. От началото на месеца по Южното Черноморие за укриване на доходи с неиздаване на фискални бонове на клиенти са запечатани 22 обекта, последният от които магазин за детски стоки в Несебър. От началото на годината за област Бургас те са 156.
 
В курорта "Слънчев бряг" през седмицата са запечатани акумулаторни колички триколки, атракционно съоръжение и магазин за плажни артикули.

Сред затворените временно обекти по Южното Черноморие са и автомивка и високооборотно заведение за бързо хранене. Това съобщи Христо Узунов, говорител на Териториалната дирекция на НАП в Бургас, предаде Дарик.

"Запечатването е крайно неприятна мярка и за двете страни, за НАП това не е цел, а само средство за постигане на дисциплиниращ ефект. Нито едно от тези запечатвания нямаше да се случи, ако беше издаден фискален бон", каза Узунов.

От приходното ведомство в морския град припомнят, че при повторно нарушение - неиздаване на фискален бон, търговският обект се запечатва за срок от един месец.

За повишаване на фискалната дисциплина съществена роля играят и патрулните двойки на НАП, които обхождат всекидневно алеите на курортите. Патрули има и в черноморските градове.
 
Те следят за рискови обекти, извършват контролни покупки, но и разясняват целите на данъчната контролна кампания, към тях търговците могат да се обръщат и с въпроси, свързани с отчетността и работата на фискалните апарати.

Териториалната дирекция на НАП в Бургас е поставила под непрекъснато наблюдение чрез дистанционната връзка на касовите апарати и над 200 обекта с традиционно високи обороти през активния летен туристически сезон.

Бирниците внимателно следят и отчитането на приходи при провеждането на концерти, фестивали и изложения. От началото на месеца по Южното Черноморие са извършени повече от 300 проверки.

Водещи

Най-четени