ЕК предупреждава: 3 български плажа не стават за къпане 25.05 | 12:33

Мръсна е морската вода в райони край Царево, Варна и на Златни пясъци

От iNews.bg

Морската вода в районите на три български черноморски плажа е наднормено замърсена и не е препоръчителна за къпане. Това са заключенията от доклада на Европейската агенция по околна среда, съобщи Нова телевизия.

Като рискови места за къпане екоспертите от ЕС посочват пясъчна ивица край Царево, Офицерския плаж във Варна и плаж "Панорама" в курорта Златни пясъци.

В проучването ва Агенцията по околна среда на ЕС попадат общо 95 плажа в България. На 69 от тях качеството на водите е "отлично", на 17 е "добро", а на 5 е посочено като "задоволително".

Състоянието на Офицерския плаж във Варна беше лошо и миналата година. Дни преди началото на летния сезон концесионерът обещава да вземе всички необходими мерки, за да направи добри условията на пясъчната ивица.

"Но за водата ние за съжаление нищо не можем да направим", казва Андрей Василев, представител на концесионера на варненския плаж.

Туристи пък негодуват, че Офицерският плаж е буквално засипан от заведения, вдигнати върху самия пясък.

Сред "лошите" плажове в Европа, които също са опасни за къпане заради наднормено замърсяване на морската вода, екоагенцията на ЕС посочва и по няколко пясъчни ивици в Испания, Франция и Италия.

Най-чистите плажове в Европа се поддържат в Кипър, Люксембург и Малта.

 

 

Водещи

Най-четени