Еколози искат смяна на собственика на съоръженията на Витоша 05.12 | 15:06

Твърдят, че фирмата е ползвала земята под лифтове и влекове, без да плаща

От Филипа Тодева

След като собственикът на ски съоръженията на Витоша не се справя, общината трябва да намери нов, призовават еколозите от Коалицията "За да остане природа в България”.

Природозащитниците изразяват своето несъгласие със собственика на ски съоръженията в Природен парк Витоша "Витоша ски” АД, който заяви, че този сезон няма да пуска лифтовете и влековете, защото законите и държавата му пречат.

"За планинския туризъм много граждани разчитат на лифтовете и влековете в Природен парк Витоша, построени от общината дълго време, преди тя да ги продаде на «Витоша ски» АД.

Ако собственикът не се справя с тяхното поддържане, общината следва да развали приватизационния договор за съоръженията и да намери нов собственик", заявяват природозащитниците.

В последните дни от фирмата "Витоша ски" обясниха, че не могат да пуснат лифтовете заради Закона за горите и несъгласувания от държавата специализиран устройствен план (сПУП) за разширение на ски зона "Алеко".

От коалицията уточняват, че функционирането на съществуващите съоръжения, собственост на «Витоша ски» АД, са отговорност на фирмата.

В отворено писмо еколозите припомнят, че специализираният устройствен план за разширение на ски зона "Алеко" не беше съгласуван от Министерството на околната среда и водите.

Той планираше застрояване с нови писти и съоръжения на нови места, различни от съществуващите. Планът не беше одобрен, тъй като предвиждаше нарушения на Закона за защитените територии.

Съответно въпросният план няма нищо общо с подробен устройствен план, който би уредил сервитута на съществуващите лифтове и влекове.

Почистването на просеките под лифтовете може да се уреди не само чрез учредяване на сервитут, но и чрез наемане на земята под съоръженията. По този начин фирмата «Витоша ски» досега е ползвала терените за писти.

"Липсата на учреден сервитут към момента показва, че фирмата «Витоша ски» е ползвала земята под лифтове и влекове, без да заплаща каквото и да било на държавата. Заплащане е имало единствено за пистите", твърдят от еко-коалицията.

Най-четени