За 9 месеца: 3,200 млрд. евро приходи от чужди туристи, похвали се Ангелкова 22.11 | 13:44

А за три години броят им се е увеличил с 31%, каза министърът по време на международна среща

От iNews

3 милиарда и 200 милиона евро са приходите от международен туризъм у нас през първите 9 месеца на тази година. Това е ръст от 9% на посещенията на гости от чужбина в България. Ръстът на международните туристи у нас през последните 3 години в сравнение с 2015 г., е 31%, а 38% са повече приходите от международен туризъм за същия период. Данните изнесе в рамките на 10-та юбилейна Международна туристическа среща "Пловдив – пътуването до Европейска столица на културата”, проведена в хотел край село Марково до Пловдив министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде "Монитор".

Тя прогнозира, че интересът към Пловдив през 2019г., когато градът ще бъде Европейската столица на културата, ще бъде висок. "И към момента, за първите 9 месеца на годината, има над 830 000 нощувки, реализирани само в община Пловдив, което е почти 4% ръст, а приходите от нощувки в Пловдив са почти 39 милиона лева, което е 10,6% ръст”, каза Ангелкова. По думите й изводът, който може да се направи е, че туристите, които посещават Пловдив, избират по-скъпи и висококатегорийни хотели. За следващата година прогнозните данни сочат, че градът ще бъде посетен от 10% повече туристи от чужбина. Най-висок интерес има от немски и британски гости, традиционните от съседните ни балкански държави, а така също и от туристи от САЩ, Израел, Чехия и Полша. Предварителната информация от тур.агенциите сочи, че ще има организирани групи и от Китай и Япония, които ще дойдат в Пловдив през 2019г.

"Анализите, които има при нас за заявения интерес към България като цяло и по-специално към Пловдив, показват увеличение на ръста на чуждестранните туристи за следващата година, особено за тези, които идват за културно-исторически туризъм. Знаете, че Пловдив е един от най-старите живи градове в Европа. Неслучайно спечели да бъде Европейска столица на културата през 2019г.”, каза министърът на туризма.

Тя припомни, че регистърът на туристическите атракции е обновен с повече от 860 фестивала в цялата страна, което също привлича туристи с разнообразието от туристически продукти, предлагани от общините.

Консервативната прогноза на министерството за предстоящия зимен сезон е ръст между 4 и 5 % на туристите. "През 2016- 2017година имахме 19% за зимния ни сезон и над 1 милион и 400 хиляди туристи. През зимния сезон на 2017-2018г. имахме над 1 милион и 600 хиляди туристи – 12% ръст. Очакваме тази зима да е около 5% ръстът предвид анализите, които правим”, уточни Ангелкова. Традиционно страната ни ще бъде посетена от туристи от съседните ни държави, но се отчита и голям интерес от британски туристи. Според Николина Ангелкова това се дължи на засилената реклама на страната ни на Острова. "Преди 3г. стартирахме фокусирана маркетингова кампания в Германия и през тези 3 години имахме 44 % ръст на немския пазар, а от миналата година стартирахме таргетирана кампания и на британския пазар пак с идеята да достигнем около 40% ръст. Това лято имахме около 25% ръст от британски туристи, очакваме през зимата ръст от британски туристи около 15-16%”, каза още тя. По думите й се повишава интересът към страната ни към сегмента "културен туризъм”, въпреки че България е позната навън като "слънце и море”. "Но това, което е огромно предизвикателство за Министерството, е да привлечем вниманието към вътрешността на страната и към такива градове, като Пловдив, Велико Търново, Русе. Тоест, всички големи градове, които не са традиционно свързани с наши зимни или летни курорти. Пловдив е на челното място по отношение на посещения за културен туризъм, а София е на първо място по отношение на така наречения уикенд или градски туризъм”, обясни министърът на туризма.

 Осветяват леглата в сивия сектор до 6 месеца

Туристическите обекти, които до момента са работели в сивия сектор, ще бъдат осветени след въвеждането на Единната система за туристическа информация и след като регистрите на хотелите бъдат задължително свързани по защитени канали онлайн с МВР, НАП и общините. Този юли е подписан договорът с фирмата изпълнител, която има 6-месечен срок да изпълни системата. Нейното поетапно въвеждане след това ще продължи не повече от 3 месеца. "Тоест, очакваме през април всяко едно място за настаняване, съгласно законът и наредбата, да бъде свързано с единната система за туристическа информация. Така ще се излязат на светло нощувките от сивия сектор, особено в местата за настаняване под 10 легла. Нашият основен проблем са местата за настаняване под 10 легла, които са апартаменти за гости, къщи за гости, апартаментни комплекси, вили”, бе категорична Ангелкова. Нерегистрираните след април догодина, ще бъдат първо глобявани, а след това ще бъдат включени в единната система.

Най-четени