Знаете ли какви са правата ви на плажа? 08.08 | 13:21

МРРБ напомня за правата и задълженията на концесионери и плажуващи

От iNews.bg

В сезона на отпуските повечето хора се отправят към морските курорти с мечтата за пълноценна почивка, блажено излегнати на топлия пясък. И вълните, разбиващите се с тих плясък.

Както навсякъде обаче и тук си има правила – права и задължения. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството припомнят за тях.

На първо място право на всеки е да достигне свободно и безплатно до морския бряг. Съответно и концесионерите нямат право да събират такса за входа на плажа. Таксите обаче са допустими за използването на чадъри и шезлонги.

И тук идва следващото задължение на концесионерите – не по-малко от 50% от плажната ивица трябва да бъде оставена свободна за хората, които не искат да ползват чадърите. Концесионерите трябва да поставят и указателни табели, показващи отделните зони и цените на предлаганите услуги.

За личната си хигиена, разбира се, всеки отговаря сам. Но за поддръжката на чистотата на плажа отговаря и концесионерът или наемателят на плажа. Всеки един плажуващ пък трябва да може да разчита на тоалетни, душове с течаща вода и места, където спокойно да се преоблече.

Концесионерите и наемателите на плажовете трябва да обезпечат прилежащата акватория, а в случай на инцидент хората трябва да могат да получат медицинско обслужване, припомнят още от МРРБ.

И не на последно място концесионерите трябва да пазят плажа не само чист, но и да не допускат незаконно строителство на територията, за която отговарят.

Водещи

Най-четени