Иззеха 7 препарирани животни от механи в Банско 10.04 | 09:16

Акцията е проведена след получен сигнал за масово притежание на незаконни трофеи от защитени видове

От Кремена Бедерева

Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Благоевград, съставиха четири акта и иззеха седем препарирани защитени животни при проверки на механи в гр. Банско, съобщиха от екоинспекцията.

Акцията е проведена след получен сигнал от Сдружението за дива природа "Балкани" за масово притежание и показ на незаконни трофеи от защитени видове на обществени места. В четири от проверените пет заведения в курортния град са установени нарушения - излагане на публично място на защитени видове животни, информираха от РИОСВ.

Екземплярите, сред които има два на кафява мечка, три на обикновен мишелов и два на малък ястреб, са иззети, а на ползвателите и наемателите на заведенията са съставени актове по Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).

РИОСВ предупреждава, че препарирането, притежаването и излагането на публични места на защитени животински видове, както и търговията и предлагането за продажба на препарирани екземпляри от тях, е нарушение на ЗБР.

Предвидените в закона санкции са от 100 до 5000 лв. за физически лица и от 500 до 10 000 лв. - за юридически лица, уточнява БТА. Акцията в Банско е осъществена съвместно с представители на Сдружението за дива природа "Балкани", Регионалната дирекция по горите - Благоевград, и със съдействието на Районното управление на полицията в Банско. Проверките продължават, информираха от РИОСВ.

Водещи

Най-четени