Калофер събира на празник туристите с увреден слух 24.08 | 12:37

Събитието ще се проведе под надслов „Жив е той, възрожденският дух в нас – заЕдно за по-добро бъдеще!“

От iNews.bg

В навечерието на националният празник 6 септември – Съединението, Асоциация на гражданите с увреден слух в България (АГУСБ) организира на 3, 4 и 5 септември т.г. национален Празник на туристите с увреден слух в България. Патрон на празника е кметът на град Калофер, г-н Румен Стоянов, председател на Националното сдружение на кметове на кметства. Празникът на туристите с увреден слух в България е под надслов: "Жив е той, възрожденският дух в нас!".

Град Калофер не е избран случайно, организаторите от АГУСБ искат да доставят много радост, всестранна социална информация, туристически дейности, възможности за самоизява и незабравими мигове през трите дни в Калофер. Програмата на националният празник на туристите с увреден слух е не само туристическа, екологическа, художествена и социална. Основно тя е самодейна, импровизирана, с цел да провокира интереса и подкрепата на обществото и бизнеса, на местни и държавни органи към гражданите с увреден слух. Всеки от участниците има възможност да изяви своя талант, умения или даже хоби: от песен, танц, пантомима до изработена картина или друг художествен предмет.

АГУСБ тук иска да мотивира своята членска маса, да ги обедини в името на по-добър живот в една прекрасна страна. Разнородната информация, поднесена от екипа на АГУСБ в отговор на техните интереси и потребности, не само връща вярата им в доброто, но и ги мотивира като отговорни, с активна гражданска позиция и равнопоставени хора, макар и без слух. Затова нашият празник ще се превърне в празник на възрожденският дух, с положителни емоции и вяра в по-добро бъдеще за слуховоувредените лица в България.

Асоциацията е модерен и отворен тип сдружение с нестопанска цел, базирана на демократични принципи, и европейски и човешки ценности. Ние търсим и предлагаме партньорства, единомислие и единодействие с местни и държавни институции, и с различни формации от обществения сектор. Ние се борим за превенция на общественият негативизъм към хората с увреждания, в т.ч. с увреден слух. От тях 90 % са безработни, 80 % - с ограничен комуникационен достъп, 70% - слабо интегрирани, 60 % - с ниска професионална квалификация и 50 % - недостатъчно образовани. Ние работим, за да реализираме силна връзка между общество, бизнес и образователни институции, с цел подобряване на стандарта на живот на лицата с увреден слух в България, разширяване на социалната интеграция, повишаване на образователното ниво и обезпечаване с работа.

АГУСБ работи и за признаване на жестовият език, за възприемане на жестовата комуникация от българското общество. Вече направихме първата крачка – прецизиран текст, предложен от нас, АГУСБ е приет в одобрените от Парламента промени в Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112 на 20 юли т.г.

Втората крачка е стартиране на национална социална кампания за превенция на безработицата и организирана от АГУСБ в градовете София и Пловдив. С подкрепата на фирмите: АлиансПринт, Евромастер, Фонио и Метрореклама искаме да провокираме корпоративната социална отговорност на бизнеса, институциите и обществото да приемат лицата с увреден слух като равнопоставени работници и служители. Мотото на Националната социална кампания е: "ЗаЕдно да работим за социално равно(правие)!". Тук семейства на работещи граждани с увреден слух апелират да се подкрепят с работа, а не с подаяния останалите 90% безработни глухи.

Последната седмица на месец септември е обявена за Международна седмица на глухите хора. Тя ще премине под знака на вечната и актуална тема – жестовият език, който все още не признат в България, за разлика от други напреднали европейски страни. АГУСБ като нова обществена и неправителствена организация работи за подобряване качеството на живот на гражданите с увреден слух, за всестранна интеграция и личностна реализация във всички сфери на обществено-икономическия живот в страната.

Правото на глас, на узаконен статут на жестов език, на труд, образование и социализация, на човешко право при участие във всички процеси като равнопоставени и пълноправни граждани на България, Европа и света не са ежедневни банални теми, а осмислени и изпълними дейности и цели на АГУСБ.

Водещи

Най-четени