Кметовете на морските общини срещу забраната за строителство до брега 17.04 | 16:33

Това гласят промените в Закона за Черноморското крайбрежие

От Андриян Георгиев

Новите промени в Закона за Черноморското крайбрежие, които се отнасят до тотална забрана на строителство в 100-метровата ивица от брега, ще се отразят негативно на общините и общинските бюджети, каза кметът на Созопол Панайот Рейзи, цитиран от БТА.

Кметовете на Царево – Георги Лапчев, на Приморско – Димитър Германов, на Поморие – Иван Алексиев, и зам.-кметът на община Несебър – Виктор Борисов, призоваха депутатите да не допускат тези промени да влизат за обсъждане в пленарна зала. 

Ако депутатите приемат тези промени, които се обсъждат, освен че щели да бъдат изгонени всички инвеститори, които така или иначе се намират трудно в кризата, но ще бъдат спрени и важни проекти като строителството на пречиствателните станции и дълбоководното заустване на отпадните води, каза още Рейзи.

Законът за Черноморското крайбрежие е приет през 2008 г. и в него има разпоредби, които ограничават строителството в тази зона, което няма как да доведе до престрояване. 

Според Панайот Рейзи това щяло да окаже и негативно влияние върху брегоукрепването на проблемните зони, както и ще спъне приемането на общите устройствени планове, които заради тромавата процедура се разработват повече от 6-7 години. 

Кметът на Царево Георги Лапчев каза, че планираните промени в Закона за устройство на Черноморието на този етап са прибързани. Предвиденото ограничение наистина ще изгони от Черноморието и малкото останали инвеститори, които се опитват да привлекат.

"Тази предвидена рестрикция буквално ще превърне нашата битка в невъзможна. Считам, че Законът за Черноморското крайбрежие е достатъчно категоричен, като е посочил какви да са параметрите на застрояване и всеки един, спазвайки закона, няма да допусне това презастрояване и бетонен хаос, за които толкова се говори. Никой от нас няма да допусне това да се случи”, каза Лапчев, цитиран от Агенция "Фокус".

Зам.-кметът в Община Несебър Виктор Борисов каза, че според него готвените промени ще окажат влияние и на рибарския поминък и ще постави редица въпроси за строителството на лодскостоянки и пристанища.

Кметовете бяха категорични, че ако готвените промени за пълна забрана на строителството влязат в сила, то няма да може нито да се строят, нито да се разширяват пречиствателни станции, тъй като по морето те са предимно в 100-метровата крайбрежна ивица.

От строителното министерство предлагат промени в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Според тези промени трябва да се ограничи строителството в 100-метровата зона край брега.

С промените правителството дава зелена светлина на забраната за строителство в т. нар. зона "А" – 100-метровата зона от Черноморското крайбрежие. Тя обаче ще важи само за селищата, без взезли в сила подробни общи устройствени планове. Там ще може да се изграждат само озеленени площи, обекти за хранене, площадки за игри, открити обекти за спортни или културни дейности и съоръжения на техническата инфраструктура.

Заведенията за хранене и спомагателните постройки и съоръжения към обектите за спортни и културни дейности може да бъдат с площ не повече от 10% от площта на урегулирания поземлен имот и да са с височина до 6 метра, е записано в поправките. Допуска се ползването на допълнителна търговска площ към обектите за бързо хранене, но тя не може да заема повече от 2% от активната плажна площ на морския плаж.

За населените места с влезли в сила устройствени планове се запазва досегашният ред за разрешаване на строителство в зона "А". Застрояването там остава до 20% от брега.

Водещи

Най-четени