Край солниците в Поморие и Бургас има мними търговци на лечебна кал 20.06 | 16:43

Калта, извадена от солниците няма лечебна цел, когато е на открито

От Елена Кирилова

В близост до Поморийските и Бургаските солници има мними търговци, обикалящи плажовете и предлагащи на хората лечение с кал.

Калта обаче не притежава същите свойства, както тази в солниците, въпреки че е извадена от тях, съобщава Агенция "Фокус”, позовавайки се на думите на Плумелина Мичева, директор на Специализираната болница за рехабилитация в Поморие.

По думите на Мичева през последните няколко години калолечението е добило голяма популярност, но то не е ефективно в случаите, в които калта се изважда от езерото.

Причината за това е, че калта губи лечебните си свойства, когато е на открито. Тя се окислява, обезводнява и терапевтичните й качества изчезват.

Калта се използва за лечение и в санаториума в Поморие, но предимството е, че тя се използва съвсем прясна, тъй като болницата се намира близо до езерото.

Освен това е създадена и специална система от тръбопроводи, които отвеждат калта до леглата на болните. След използването на калта за съответните процедури, тя се връща в езерото, където се регенерира.

Водещи

Най-четени