Курортите вече продават почивки за Лято 2018 19.07 | 12:29

От Нова година до май 370 хил. гърци са почивали у нас

От iNews.bg

Летният сезон отчита все по-добри резултати и вече продаваме дестинация България за Лято 2018-а. Прогнозите към момента за тази година са за ръстове от 7-10% в посещенията на чуждестранни туристи в нашата страна. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в студиото на телевизия "България он ер" тази сутрин. По повод сравнението на туристическите услуги в България и Гърция тя припомни, че въпросът се повдига всяко лято, но няма еднакви мерки за сравнение, защото природните дадености са съвсем различни. На база официалната статистика обаче мога да кажа, че почти толкова българи отиват в Гърция, колкото и гърци – в България, поясни министърът. Тя цитира данни, че за периода януари- май 2017 г. 370 000 гърци са посетили България, което е около 18% ръст и бележи първо място в класацията на НСИ. В същото време 494 000 българи са пребивавали в Гърция.

Ангелкова подчерта, че Министерството на туризма работи активно, за да направи почивката в страната по-атрактивна и конкурентна, а България да бъде все по-предпочитана като дестинация. Подготвили сме нормативни промени за групиране на плажовете, за да могат да бъдат съобразени предлаганите услуги с индивидуалните им характеристики. От това зависи и цената на плажните принадлежности, акцентира министър Ангелкова.

На въпрос за ситуацията на морски плаж "Делфин" и съмненията за незаконно строителство министър Ангелкова коментира, че проверките на тази, а и на всички останали ивици са постоянни и ще продължат. Когато констатираните нарушения или сигнали не са в компетенциите на Министерството на туризма, веднага се сезират съответните органи. Тя припомни, че РИОСВ вече е наложила глоба за изсичане на дървета за стълба до плаж "Делфин". По отношение територията на плажа е установена липсата на медицински пункт, за което сме дали предписание, каза още министърът. "Проверява се всеки плаж, а мобилните групи на министерството правят инспекции по цялото Черноморие. Следим основно дали 50% от активната площ на плажовете е зона за свободно ползване и дали преместваемите обекти отговарят на одобрената от министерството схема за разполагането им", каза още Ангелкова.

Водещи

Най-четени