Къща в Търговище предизвика световен интерес (СНИМКИ) 27.02 | 14:35

Внушителната и нестандартна постройка е дело на български архитект

От iNews.bg

Може ли да си представите, че къща в Търговище предизвика световен интерес. Постройката се нарича "Дългата къща по лекия наклон” (Slight Slope Long House) и в нея живее млада двойка.

Дело е на студиото I/O архитекти. Креативните дизайнери създават един архитектурен шедьовър в североизточната част на страната ни. Те "повдигат” единия ъгъл на къщата и създават веранда от стълби, която се простира върху голяма част от остъклената фасада.

Площта на къщата е 672 кв. метра и е планирана като едноетажна. Но естествения наклон на земята, върху която е издигната, дава възможност да се повдигне една част от плочата и в останалото пространство под нея да бъде построен гараж.

"Стълбището-веранда свързва външната среда с вътрешното пространство на къщата”, обяснява архитектът Георги Кътов. Обграждащата този внушителен дом околна среда придава на къщата още по-романтичен и грандиозен вид.

Главният вход се намира редом до гаража, на най-ниското ниво в къщата. Стълбите водят до малко фоайе, точно пред голямата и просторна всекидневна.

Основният етаж е разделен на четири нива. Те са свързани помежду си чрез малки стълбища. Стаите, които се обитават във всекидневието - кухнята, дневната и трапезарията, се намират на нивото на земята. Спалните пък са издигнати малко над нея за повече уединение.

Главната спалня се намира в западната част на сградата, а двете гостни - в източната. "Най-голямото предизвикателство беше да осигурим уют и уединение в едно толкова огромно пространство”, добавя още Кътов. Снимки на уникалната къща вижте в Jenite.bg.

Водещи

Най-четени