Летища в Северна Германия затварят заради вулканична пепел 25.05 | 07:25

Метеоролозите предупредиха за опасно висока концентрация на прахови частици във въздуха

От Деляна Петкова

Летищата в Бремен и Хамбург ще бъдат затворени, съответно в 5 ч. и 6 ч. местно време (6 и 7 часа българско време), тази сутрин заради облака вулканична пепел от исландския вулкан Гримсвьотн, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Към 10 ч. може да бъде затворено и летището в Берлин, посочи Ройтерс.

Германската служба, Де Еф Ес, отговаряща за сигурността на въздухоплаването съобщи, че решението за затваряне на тези летища е взето след предупреждението на метеоролозите, че концентрацията на вулканичната пепел във въздуха в някои райони над Северна Германия ще се приближи до стойности, при които може да възникне заплаха за сигурността на полетите.

Летището в Хановер е на границата на зоната със замърсен въздух, но засега няма яснота дали и то ще бъде затворено.

Службата Де Еф Ес прикани пътниците в Германия да се информират от авиокомпаниите за анулираните полети и предупреди, че не се знае докога летищата ще бъдат затворени. Европейската служба Евроконтрол съобщи вчера, че пепелта ще се разнесе над Дания, Норвегия и Южна Швеция, след като снощи достигна Северна Германия.

Според Европейската комисия не се предвижда затваряне на голяма част от въздушното пространство, но въпреки това еврокомисарят за транспорта Сийм Калас предупреди, че европейците трябва да се подготвят за много трудна седмица за въздушния транспорт.

Гримсвьотн, най-активният вулкан в Исландия, изригна в събота най-силно от близо един век, напомня АФП.

Най-четени