Морето в Гърция поскъпва заради данъците 31.05 | 06:30

По-високите ставки, които Атина въвежда от 1 юни, вдигат лавинообразно цените на всичко, но най-много на хотели, храни, горива, цигари и алкохол

От iNews.bg

От 1 юни се задава ново увеличение на данъците в съседна Гърция, от които правителството очаква да събере допълнително близо 2 млрд. евро. Гръцката преса пише за "цунами" от поскъпване на редица стоки и услуги. Значително увеличение ще има на горивата – с 6% и на цигарите и алкохола - с 10%, съобщи bTV.

По-високи цени се очакват и в туристическите услуги, но само по скъпите острови като Родос и Кос, където досега ДДС беше 6%, а се вдига на 13%.

В най-близкия до България гръцки курорт - Аспровалта, в началото на сезона цените, които виждаме върху етикетите на стоките, са същите като у нас, само че в евро. Търговците твърдят, че те ще се запазят такива през целия сезон, въпреки по-високите данъци – поне за най-необходимите стоки.

Увеличават се цените на луксозните стоки, шампоани, перилни препарати, но не и храните. Те си остават на старите цени.

Със сигурност това лято цигарите и алкохолът в Гърция ще са по-скъпи. Увеличението е с около 10% и една кутия ще струва около 4 евро. Бензинът вече гони 1,40 евро за литър, но поскъпването му ще засегне само тези, които са избрали по-далечни дестинации, защото останалите зареждат още у нас.

Кафето в търговската мрежа също ще поскъпне, но не и това на плажа. И тази година туристите ще имат възможност да си купят традиционното за Гърция фрапе и срещу 3 евро да плажуват цял ден.

За сега търговците не очакват поскъпване на най-купуваните гръцки стоки, като зехтин, маслини и традиционни гръцки сирена.

 

 

Водещи

Най-четени