Морето поевтинява в края на август 11.08 | 13:10

Хотелиерите обещаха да правят промоции до 30%, за да удължат максимално активния сезон

От Георги Георгиев

С до 30% ще паднат цените на някои места през последните десет дни на август. Това обещаха от браншовите туристически организации, цитирани от econ.bg.

Най-масовият пакет за почивка на Черноморието това лято варира от 20-30 лв. до 150 лв. на ден. Цените ще започнат да падат по-рано, както за по-скъпите, така и за по-евтините хотели.

Обикновено по-големите намаления започват от началото на септември, тъй като август е достатъчно уплътнен. Туроператорите обаче правят по-ранната "промоция", за да привлекат посетители, с надеждата да удължат сезона до октомври.

"На всеки 5-6 дни се сваля по някой друг процент, като се почне от 30 и се стигне до 40-50%, и се върви до 20 октомври. Целта е поне до 20 октомври колегите да могат да удължат част от сезона", каза Благой Рагин, представител на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, цитиран от БНТ.

Оказва се, че по-дългият сезон и по-ниските цени имат за цел да привлекат основно българските туристи както по Южното, така и по Северното Черноморие.

"Това го правим всяка година във връзка с това, че нашите основни партньори - руснаци, поляци, заминават по-рано и освен всичко друго, да създадем условия за посещение на български туристи, които са нашите най-любими туристи", коментира падането на цените Веселин Налбантов от Съюза на собствениците, Слънчев бряг.

На практика, ниските цени са основното, което привлича туристите по нашето Черноморие, признават самите хотелиери.

Тази година, въпреки всичко, ще е една от най-успешните за българския туризъм, категорични са от бранша. Това засега се потвърждава и от статистиката – към юни нощувките и на чужденци, и на българи в родните хотели, мотели и хижи са нараснали с над 7%, в сравнение с миналата година.

Водещи

Най-четени