На форум във Варна: Родопското Момчиловци – основа за привличане на туристи от Китай 21.05 | 12:01

България има големи шансове да се превърне в туристическа дестинация по новия Път на коприната

От iNews.bg

България има големи шансове да се превърне в туристическа дестинация по новия Път на коприната - китайската инициатива "Един пояс, един път". Това посочи Ирина Белева, генерален консул на България в Шанхай (2011-2015), съучредител и старши съветник в Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, по време на провелия се на 18 и 19 май 2018 г. във Фестивален и конгресен център (ФКЦ), Варна, Българо-китайски форум "Международни клъстерни политики" (BCF 2018). Събитието, на което участваха над 50 фирми, клъстери и образователни институции, бе организирано от Институт "Конфуций" при Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и "Черноморски клъстер Иновации и развитие" с подкрепата на "Клъстер за информационно осигуряване на Черноморския туристически бизнес" и Консултантски клъстер Веритас. Сред официалните гости бяха проф. Ли, директор на Институт "Конфуций" в гр. Бон, Германия и зам.-декана на Бизнес училището към Университета по чужди езици и култура в Пекин и проф. Хуан Маню, Ръководител на катедра по търговия в Бизнес училището по мениджмънт в Университета по икономика и право, гр. Ухан.

Г-жа Белева конкретизира няколко важни факта в отношенията България – Китай: изборът през март 2018 г. за концесионер на летище Пловдив на Консорциум, воден от китайския инвеститор HNA Group, предстоящото провеждане в София на Седмата среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай по инициативата "16+1", откриването на първия по рода си "16+1 Логистичен хъб и Павилион" в Тракия икономическа зона /ТИЗ/ - Пловдив. Именно в ТИЗ предстои да стартира първият съвместен офис на Shenzhen Cross-Border E-Commerce Association и "16+1 Логистичен център и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти” – България, съобщи новината Йовка Янева от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ. Така реално ще имаме първата онлайн платформа Китай – ЦИЕ.

 

Проектът Момчиловци е основа за развитие на туристическите отношения между нашите две страни, изтъкна в своето изказване Иван Тодоров, председател на УС на "Български център за развитие, инвестиции и туризъм с Китай". Яна Перпериева, търговски директор на Уолтопия Китай демонстрира успехите на Уолтопия в развитието на активната развлекателна индустрия в Китай.

 

След пленарната сесия участниците във форума се насладиха на презентации на бойни изкуства в стиловете Багуа Джан, Син И Цюен, Нан Цюен, Тай Дзи Цюен, изпълнения на китайски танци от студенти от Университет "Св.св. Кирил и Методий", Велико Търново. Специално участие имаха децата от детска градина "Лястовичка", Варна, които изучаваха китайски език през годината.

 

Участниците бяха изключително активни по време на панелните дискусии в областта на туризма, дигитализацията и образованието. Проф.д-р Стоян Маринов модерира дискусията по отношение на моделите за развитие на туристически клъстери в глобалния свят. Интересни примери за възможностите на дигитализацията в различни области бяха представени от доц.д-р Андроника Мартонова, БАН – Институт за изследване на изкуствата, инж. Веселин Василев от РТМ Аутомейшън и Слав Панайотов от Whiteboard Elephant Studio. Сесията беше модерирана от доц.д-р Георги Ангелов, ТУ-София и председател на Управителния съвет на Клъстер Микроелектроника и индустриални електронни системи.

Оживена дискусия породи темата за творчеството и колаборацията в клъстерни мрежи, модерирана от Геновева Христова-Мъри, председател на Асоциацията на бизнес клъстерите. Коментираха се проблемите и предизвикателствата пред сътрудничеството между фирмите и организациите, особено в конкурентни ситуации. Представители на Висшето училище по мениджмънт презентираха своите виждания за промотирането на гр. Варна като образователна дестинация за китайските студенти. Дискусиите по темите продължиха в тесен кръг на 19 май. 

 

Водещи

Най-четени