Набираме с 9 рецепцията от стаите във всички български хотели 04.05 | 18:14

Изискването ще влезе в сила до месец, каза Николина Ангелкова

От iNews.bg

На вътрешен телефонен номер 9 ще отговарят рецепциите на всички български хотели, когато клиентите им ги набират от стаите. Еднаквият номер бе въведен, за да улесни клиентите на хотелите и да им гарантира бърза реакция при възникване на спешни случаи. Идеята за него е на председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев и на дигиталния шампион на страната и бивш министър по евроинтеграцията Гергана Паси.

Изборът на самият номер 9 за единната услуга бе оповестен днес на среща между министъра на туризма Николина Ангелкова с представители на хотелиерите, на която присъстваха и инициаторите на услугата Христо Мутафчиев и Гергана Паси, съобщи пресцентърът на Министерството на туризма.

Промяната ще залегне в новата Наредба за категоризация на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, която се изготвя от Министерството на туризма. Очаква се тя да влезе в сила до месец, каза Ангелкова.

Представителите на бизнеса се обединиха около мнението, че хотелите трябва да започнат веднага да настройват телефонните си централи, за да може единният вътрешен номер 9 да бъде въведен в най-кратки срокове. Това изискване ще е и един от критериите при категоризацията на местата за настаняване след влизането на новата наредба в сила.

Идеята за това се заражда след тежкия инсулт, който Христо Мутафчиев получава преди години в хотелската си стая във Варна по време на дълъг снимачен ден. Актьорът получава сериозна криза и въпреки, че е в съзнание, състоянието му не позволява да стане от леглото и да потърси номера на рецепцията в каталога, за да повика Спешна медицинска помощ.

Мутафчиев се опитва да налучка номера на рецепцията - пробва с 1, 2 ,3, но не става. Тези минути са най-важните за спасяване на хора с инсулт и инфаркт, казва актьорът. Той е убеден, че е щял да се възстанови напълно от инсулта и да няма днешните увреждания, ако е бил открит навреме.

Затова от 2012 г. Мутафчиев и Паси не се отказаха да настояват рецепциите на хотелите да станат разпознаваеми. Нека се приеме лесен и бързо запомнящ се номер, като това ще помогне на стотици хора в беда да оцелеят, убеден е любимият на поколения българи актьор.Ако практиката с въвеждането на номер 9 като единен вътрешен номер за връзка с рецепция на хотела се окаже успешна, Министерството ще предложи тя да се превърне и в общоевропейска, заяви още министърът на туризма.

Водещи

Най-четени