Над половин милион българи посрещнали празниците по курортите 10.01 | 11:31

Около 400 хил. са избрали дестинации в България, а близо 140 хил. – в чужбина

От iNews.bg

Около 400 хил. българи са почивали в страната, а близо 140 хил. наши сънародници са избрали дестинация в чужбина по време на коледните и новогодишните празници. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в сутрешния блок на БНТ 1 "Денят започва". В тази статистика не се включват българите, отседнали в собствени къщи и вили или при свои близки в България.

По отношение на посещенията на чужденците за празниците през декември, министърът обясни, че все още не е публикувана официалната статистика на НСИ, но първите данни показват, че броят на чуждестранните туристи през целия период на празниците е бил около 200 хил. души. Ръстът спрямо миналата година е в рамките на 7% до 10%. И тази година е висок интересът от пазари като Сърбия, Македония, Румъния, Гърция, Великобритания и др.

Зимата стартира много успешно с рано падналия сняг, като прогнозите на синоптиците са активният сезон да продължи до средата на април, стана ясно по време на телевизионното участие. "Смятам, че след двата последни успешни зимни сезона ще надградим постигнатото, поне това подсказват ранните записвания и очакванията на хотелиерите", посочи министър Ангелкова. По думите ѝ прогнозите на министерството са за ръст между 5% и 7% за зимния сезон. По данни на бранша продажбите се движат с добри темпове и има ръст на интереса от Румъния, Молдова, Гърция, Сърбия, Македония, Великобритания, Турция и др.

"Резултатите, които постигаме, са следствие от действията, които предприехме още през 2015 г. за рекламата на страната и вече ги виждаме днес", посочи Николина Ангелова. Тя подчерта, че и в оставка правителството продължава да работи на пълни обороти, за да се гарантира вече договорените ръстове в туризма през 2017 г. По думите ѝ през идващата година България ще се представи на 45 международни туристически изложения, ще стартират и около 100 тура за чуждестранни журналисти и туроператори в страната. "Продължаваме и работата с големите туроператори, която се оказа изключително ефектива", обясни министърът на туризма.

В рамките на участието си тя коментира и процедурите за отдаване на концесия на морските плажове. Министър Ангелкова подчерта, че основната цел на ръководеното от нея министерство е да гарантира Лято ‘2017. "Към момента 34 плажа са с изтекли или изтичащи договори. Ако не бъдат стартирани процедурите, рискуваме през лятото някои от най-посещаваните плажове да останат без стопанин за новия сезон", подчерта тя и допълни, че стриктно се следват всички законови процедури, а много от процедурите ще бъдат завършени по време на служебния кабинет.

Водещи

Най-четени