Най-големият кошмар на британците - чуждите езици 19.10 | 18:08

Само 11% от британците владеят свободно един чужд език

От Елена Кирилова

Справянето с чужди езици по време на почивка може да се окаже сложна задача, а както изглежда за британците тя е с повишена трудност.

Дали това е заради очакването, че в другите държави също знаят поне малко английски език или от чист мързел, не е ясно, но скорошно проучване на европейските туристи показа, че само 11 на сто от британците могат да говорят на чужд език.

Още по-шокиращото е, че 22% от британците не могат да произнесат нито една чужда дума, съобщава в. Telegraph. За сметка на това посетителите от други европейски страни са много по-добри във воденето на разговор по време на почивка.

Най-оправни са германците, като 70% от тях могат да говорят спокойно на чужд език, а само 1% не могат да произнесат и дума на език, различен от родния им.

Малко над половината (51%) от италианците, включили се в изследването, са заявили, че владеят втори език. Това са заявили и 50 на сто от французите, както и 43% от испанците.

Въпреки че не владеят добре чужди езици, повечето британци правят усилие поне да разберат какво им говори човекът отсреща. 67 на сто знаят само няколко основни думи на чужд език.

74% от британците обаче очакват хората в чужбина да владеят английски език, а 19 на сто твърдят, че очакват знаците по улиците в чужбина да са както на местния език, така и на английски.

Водещи

Най-четени