Наполовина са намалели израелските туристи по Южното Черноморие 02.08 | 18:06

Има отлив и на ирландските туристи, отчитат от бранша

От Ивелина Георгиева

С 54% са спаднали посещенията на израелски туристи по Южното Черноморие през юли тази година. Това каза председателят на бургаската туристическа камара Иван Иванов пред Агенция "Фокус".

По думите му няма как подобен терористичен акт, като този на 18 юли на летище "Сарафово" да не окаже влияние върху израелските туристи.

Много голям е отливът на туристи от северните части на Европа от страната ни и по-специално на ирландци - 42%, финландци - 25%, холанди -10%, унгарци -20%, естонци -18% и шведи – 2%.

Специалистът в бранша обяснява спада със злощастната ситуация, в която бяха изпаднали туристите през миналата година, заради "Алма Тур" и "България Ер".

Причината за отлива на финландци и шведи е системата за оценка на туристическия продукт, която министерствата на икономиката на двете страни направиха, смята Иванов. В тази система дава оценка на храненето, на нощуването, на посрещането и настаняването и всеки комплекс или хотел, който не покрие тези критерии отпада от скандинавския пазар като дестинация.

Като друга възможна причина за спада на скандинавски туристи Иванов посочи пътуването от тяхна страна само с чартърни полети, което прави почти невъзможно летуването им в Созопол, Приморско или Царево, предвид тяхната отдалеченост от летището в Бургас.

Забелязва се малък интерес от швейцарски туристи, посочи Иванов. Около 400 швейцарци са почивали през юли на Южното Черноморие.

От бранша отчитат ръст на организираните туристически посещения през юли по Южното Черноморие спрямо миналия юли на туристи от Литва и Латвия.

Тези страни преди не са познавали достатъчно добре българския туристически продукт, а активната реклама, която имаше в тези страни изигра голяма роля за ръста на тези туристи, посочи Иван Иванов.

Пазар като Беларус, който миналата година имаше много голям спад, сега бележи ръст от 56%, а туристите от Украйна са се увеличили с 35%.

За първи път от четири години насам се отчита ръст и на френските туристи, който достига високите 19%.

Германските туристи са се увеличили през юли с 17,1%, от Великобритания с 11%, а от Русия - с 25%.

От бранша се надяват тези числа да се запазят и през август, а ако времето е благоприятно да се удължи и сезона.

Водещи

Най-четени