Несебър ще се бори за статута си на паметник на световното наследство 03.11 | 10:05

Община Несебър не може да отговори на всички изисквания на ЮНЕСКО, но прави всичко възможно да запази статута на града, увериха от кметството

От Любомир Тасев

 

Община Несебър няма да може да отговори към момента на всички изисквания на ЮНЕСКО, но прави всичко възможно за отстраняване на допуснатите нередности в съхраняването на града като групов паметник на световното наследство. Това коментира за БТА заместник-кметът по туризъм в общината Явор Япаджиев по повод предстоящо посещение този месец у нас на експерти от Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО, които ще се запознаят на място с опазването на Несебър.

Въпреки това общината е готова за тази среща и към момента няма никаква опасност полуостровът да бъде изваден от списъка на световната организация, отбеляза заместник-кметът.

Япаджиев каза още, че едно от изискванията на ЮНЕСКО е за всеки паметник, вписан в листата на световното културно наследство, да бъде изработен план за опазване и управление. У нас такъв план още няма за нито един от обектите - това е отговорност на държавата, отбеляза заместник-кметът. Той посочи, че с проблема незаконно строителство се занимава Дирекцията по национален строителен контрол (ДНСК) и в тази сфера общината няма правомощия да се намеси.

Ангажимент на община Несебър е регулирането на търговската дейност по улиците - сергии и щандове, заяви Япаджиев. Той не е съгласен с твърдението, че Старият град прилича на открит базар и разполагането на сергиите е безразборно. Поставянето им е по утвърдени преди всеки туристически сезон схеми от Общинския съвет, обясни Япаджиев. "Не може да се премахнат изцяло сергиите, защото това е единственият поминък на хората тук.

Сериозен е проблемът с незаконното строителство. От него са засегнати около 70 автентични къщи на територията на Стария град. Става дума за надстройки или пристройки, които трудно се овладяват.

До края на ноември седем незаконни обекта ще бъдат съборени в старата част на Несебър. За всички тях има влезли в сила заповеди за премахване, съобщиха за БТА от ДНСК. От там уточниха, че премахването ще бъде поетапно. Става въпрос за строежи, представляващи надстроявания над височина втори етаж на съществуващи сгради и два едноетажни магазина.

Това обикновено са обекти, чието строителство е започнало с редовна документация и с необходимото съгласуване с Националния институт за паметници на културата. В процеса на строителството обаче започват да се правят отклонения от одобрените строителни книжа, които противоречат на закона, каза за БТА главният архитект на Несебър Валентин Димов.

По думите му на територията на община Несебър най-тежки са именно случаите с отклонение от одобрени проекти на територията на културно-историческия резерват Старинен Несебър.

 

Водещи

Най-четени