Нискотарифната Ryanair ударно се разраства 25.10 | 17:23

С още полети към Източна Европа и скандинавските страни компанията ще „краде“ клиенти от традиционни превозвачи като Lufthansa

От Нели Минчева

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair планира мощна експанзия в близко бъдеще.

Амбицията на нейния изпълнителен директор Майкъл О'Лиъри е фирмата да купи 300 нови самолета, с чиято помощ до десет години да увеличи броя на пътниците си до над 130 милиона на година.

В интервю за Financial Times известният със своята екстравагантност О'Лиъри на практика призовава американския самолетостроител Boeing да предложи по-ниски цени на Ryanair, тъй като в противен случай превозвачът ще ползва съществуващите други опции за доставка на летателни апарати.

По-конкретно шефът на ирландската компания визира китайската Comac и руската Irkut.

В момента Ryanair превозва по около 70 млн. пътници годишно, а самолетният ѝ парк се състои от 272 самолета Boeing. Европейската компания Airbus изобщо не влиза в плановете на Ryanair, тъй като при нея разговори с О'Лиъри относно цените не се получават.

По думите на изпълнителния директор бъдещото увеличение на пътниците ще се осъществи благодарение на нови дестинации в Източна Европа и към скандинавските страни. Новите клиенти на компанията ще бъдат "откраднати" от традиционни превозвачи като British Airways, Air France - KLM и Lufthansа.

Този тип компании обаче също не спират развитието си на едно място и на свой ред правят планове за допълнителни маршрути.

Така например Lufthansa днес (25 октомври) обяви, че добавя три нови дестинации към мрежата си от тази зима – Рио де Жанейро, Абърдийн и Лондон, Гетуик. Така от 30 октомври превозвачът вече ще обслужва 198 дестинации в 82 държави по света, като освен това ще увеличи и честотата на полетите до някои от тях.

За сравнение, Ryanair каца на 160 летища в 27 държави, така че колкото и да е силен интересът към евтините полети в Европа, старите играчи в сектора все още явно има с какво да се похвалят.

И вероятно и това е, което кара Майкъл О'Лиъри за пореден път да дава интервюта, обяснявайки как допълнително ще разшири дейността на Ryanair, а по темата за евентуалното му оттегляне от компанията да продължава да казва, че това ще се случи "до две-три години". О'Лиъри е начело на превозвача от 17 години и през последните няколко от тях говори за излизането си от бизнеса като за съвсем скоро предстоящ факт.

Водещи

Най-четени