Нов закон ще урежда проблемите в зимните курорти 12.12 | 19:36

Банско, Боровец, Пампорово и Витоша ще изготвят екшън план

От Десислава Маданска

Изцяло нов закон ще уреди съществуващите проблеми в зимните курорти. Това заяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева. На дискусия за ски туризма тя призова четирите големи зимни курорта да изготвят план за действие, който да й представят в най-скоро време.

В него Бобева поиска да бъдат отчетени проблемите на всеки курорт със срокове – кое, кога и как да се направи. Тя покани към този план да се включат и по-малките курорти.

"Не трябва да губим сезони, има проблем в Пампорово, имаме проблем в Банско, на  Витоша - няма ски", каза Бобева.

Тя обясни, че не разбира защо някои хора си присвояват прозвището "зелени". Бобева посочи, че и тя е "зелена", но това, че харесва ски курортите не я прави по-малък любител на природата.

Бобева каза още, че в ресорната група в Министерски съвет са постъпили проекти на седем ски курорта.

Тя напомни, че в МС са създадени две работни групи, като едната е за проекти от курортите, основно от планинските.

Сред заявените проекти са "Дестинация Рила", проект "Перелик", заявени са проекти в Разлог, за Банско има няколко предложения за разширяване, също и от Пампорово и Чепеларе.

Според Бобева в обществото няма консенсус по това дали и колко трябва да се развива туристическият сектор, свързан със зимните съоръжения, информира БТА. По думите й комуникацията с обществото за развитието на този сегмент не е била достатъчно добра.

"Конкуренцията за български туристи сякаш е отстъпила място на активност по отношение на привличане на чуждестранните туристи, затова като политика смятаме, че там трябва да се насочат основните усилия", каза вицепремиерът.

Бобева отчете, че има увеличение на броя на издадените визи, включително преди настоящия сезон. За Украйна броят е почти удвоен, за Русия – също. Слаб растеж се отчита за Турция, каза Бобева и допълни, че като цяло визите престават да бъдат един от основните проблеми за туризма.

Вицепремиерът каза, че се отчита огромен ръст по отношение на многократните визи. По думите й това дава основание за поевтиняване на общата туристическа услуга.

Бобева цитира данни, според които за периода януари – март за трите курорта - Пампорово, Боровец и Банско, броят на нощувките е бил близо 600 000, като ръстът е изцяло при

чужденците. Около 36% за трите курорта е увеличението на броя на нощувките на чужденци за първите три месеца на тази година спрямо миналата. 

Водещи

Най-четени