Нова пещера край Белоградчик ще радва пещерняците 22.01 | 08:22

Посетителите ще се радват на сталактитите и сталагмитите не само на Магурата

От Цанка Донкова

Добра новина за любителите на пещерите. Край Белоградчик ще бъде отворена още една пещера. Освен Магурата, туристите ще могат да се насладят и на сталактитите и сталагмитите на пещерата Венеца, съобщава в. "Стандарт".

Кметът на село Орешец Костадин Филипов обясни, че това е пещерата Венеца, която се намира до селото и само на 6 км от скалния град.

Пещерата Венеца е дълга 200 метра, а нивелацията ѝ е 26 метра. Открита е от пещерняците на клуб "Бял прилеп" в Белоградчик след взривни работи в съседна кариера. Досега обаче на красотите ѝ са се радвали само от пещерняци.

От 1 март фирма, избрана за обществената поръчка, ще се заеме с благоустрояването на скалните лабиринти. Ще бъде изграден 400 метра път, паркинг и заслон до входа на новата подземна забележителност.

Пешеходна пътека, парапети и прокарано осветление ще бъдат създадени за удобство на посетителите. Всичко това се извършва по проект, финансиран от програмата за трансгранично сътрудничество България - Сърбия. Той е наречен "Чудните пещери".

Водещи

Най-четени