ООН отчита рекорден ръст от 4,5% в световния туризъм 29.11 | 12:39

Туристите през 2016 г. ще надхвърлят миналогодишните 1,2 милиарда души

От iNews.bg

Световният туризъм се развива изключително бързо през последните десетилетия, за миналата година туристите в цял свят са достигнали рекордните 1,2 милиарда души. За сравнение - през 50-те години на XX век те са били само по 25 милиона души, а през 2012 г. - около 1 милиард. Очакванията за 2016 г. са за още по-голям рекорд при очертаващият се ръст от 4,5%. Това съобщи генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай при откриването на Конгреса на световните цивилизации и модерния туризъм в София, предаде БГНЕС.

"7% от световната търговия и 30% от световните услуги се държат от туризма. Това е огромна трансформираща сила и човешка дейност, която събира хората заедно. А това е важен дефицит в днешния свят", подчерта Рифай.

Той отчете, че и в България туризмът също е водещ сектор. "Трябва да се гордеете с това, което сте постигнали. До края на 2016 г. България ще достигне 8 милиона международни туристи, което е повече от населението на страната и растежът е двуцифрен, а туризмът е в много добри позиции и насърчава икономическия растеж и екологията", каза още шефът на световната организация по туризъм.

Той акцентира на факта, че в днешно време туризмът вече набляга на различните култури и творческият туризъм създава културни връзки. Това ще даде възможност за предоставяне на нови продукти и ще даде нов тласък на старите туристически услуги.

Според Рифай са необходими три основни стъпки за засилване на връзките между туризма и културата. "Първо, наше задължение е да се запази културното наследство. Туризмът насърчава запазването на културния и историческия туризъм. Второ, трябва да се създадат устойчиви творчески туристически стратегии. Трето, трябва да се развива партньорството между туризма и креативните структури като идеята е, че това може да засили връзката между туризма и културата", посочи ръководителят на световната организация към ООН..

Рифай припомни, че 2017 г. е обявена за Международна година за туризъм и развитие и може да се покаже нагледно как туризмът може да постигне много неща.

Водещи

Най-четени