Около 450 евро е средният приход от един турист в България 08.05 | 11:13

Това смята председателят на Варненска туристическа камара

От Кремена Бедерева

Около 450 евро е средният приход от един турист в България, това каза за радио "Фокус” – Варна Марин Нешков, председател на Варненска туристическа камара.

Специалистът коментира, че от 2000-та до 2010 година се запазва и средният приход от един турист и посочи, че преди десет години един гост е оставял по време на почивката си около 400 евро, а през 2010 година приходът се вдига с около 50 евро, т.е. 450 евро.

"Ако ги разделите годишно, излиза, че увеличението е по около 5 евро на човек”, коментира Нешков и добави, че това всъщност е тенденция, на базата, на която могат да се правят анализи за сезона.

По отношението на кризата той заяви, че тя не е повлияла на количествените индикатори, но е повлияла и то сериозно на качествените индикатори предвид средния приход от един турист.

Марин Нешков подчерта, че по време на криза се е наложила формулата "по-близко, по-кратко и по-евтино”, която от части е била в полза на България, защото малко по-богати туристи, които предишни години са избирали по-екзотични и скъпи дестинации, вследствие на кризата са се насочили към България.

Той уточни, че става въпрос за средно богати туристи, тъй като наистина богатите едва ли ще дойдат по родното Черноморие и даде за пример Слънчев бряг, коментирайки, че това си е един град, независимо от условията, които могат да се създадат.

"Това е урбанизирана курортна зона”, категоричен бе Марин Нешков и добави, че докато не се промени структурата и не се създаде продукт за тези високо платежоспособни туристи няма как да се разчита на тяхното присъствие.

Според него обаче България печели от кризата с това, че тук се предлага по-евтин продукт и най-важното е, че курортите ни не са по-лоши от гледна точка на качество в това число и на природни дадености.

Водещи

Най-четени