Отмениха поредно решение на кабинета "Орешарски" - този път за Пампорово 14.01 | 14:30

То позволява изменение на устройствените планове на курорта в полза на концесионера

От Кремена Бедерева

Правителството отмени решение на кабинета "Орешарски”, с което се позволява изменение на действащи подробни устройствени планове на територията на Пампорово в полза на концесионера.

Преди седмица кабинетът отмени друго подобно решение на предишната власт, с което трябваше да бъдат променени условията в концесионния договор на "Юлен” за територии от Национален парк "Пирин”, предназначени за изграждане и експлоатация на ски зона с център Банско.

По този начин щяха да бъдат узаконени всички констатирани до момента нарушения в курорта.

Подобно на решението за Банско, това за Пампорово е прието неприсъствено от кабинета "Орешарски" в последния ден от мандата му - затова не е било включено в протокола от първото заседание на Министерския съвет след приемането му и е било администрирано едва в края на годината.

С Решение 835/2014 г. се възлага на министъра на земеделието и храните да процедира заявления, постъпили от "Пампорово” АД, за учредяване на сервитутни права върху имоти – горска територия, и да даде предварително съгласие за изменение на действащи подробни устройствени планове, се казва в съобщението на правителствения пресцентър.

Сервитутните права са вид вещни права и винаги включват наличието на два имота – господстващ и служещ. До сервитут се прибягва, когато собственикът на господстващия имот няма достъп до обществен път или до обществен инфраструктурен обект. С практическо значение се ползва сервитутът на преминаване, но може да се говори и за други сервитути, напр. на водопрекарване и т.н.

Според министъра на земеделието и храните Десислава Танева, която е вносител на предложението за отмяна на решението, то е било прието в нарушение на основни принципи в административното производство, заложени в Административнопроцесуалния кодекс.

Водещи

Най-четени