Очакваме 15-18% повече италиански туристи 04.04 | 13:23

Ръст на европейските туристи през лятото очакват от Българската туристическа камара

От Кремена Бедерева

Ръст на европейските туристи очакват от Българската туристическа камара. Очаквам едно повишение на италианските туристи от порядъка на 15-18 % за това лято, каза за Агенция "Фокус” Евелин Виденов, заместник-председател на Камарата.

Наскоро е проведен българо-италиански форум с български туроператори и хотелиери с подкрепата на италианската търговска камара и представители на областта Сардиния, на който е обсъдена възможността част от туристопотока, който отива в Италия за Северна Африка да идва в България.

Организирахме паралелно с това и информационен тур, който мина през българското Черноморие - Созопол, Поморие, Варна, Златни пясъци, Албена и т.н. В момента работим за организирането на подобен форум с Австрия, Полша и Чехия, каза Виденов.

По думите му – туристи, които досега са почивали на евтини дестинации в Северна Африка, търсят замяна на морските дестинации, СПА, уелнес и калолечението.

"Точно тук е ролята на държавата, която трябва да прави националната реклама. Все още трябва да се работи в тази насока, тъй като за жалост, тези реклами показват България като една туристическа дестинация за летен и за зимен туризъм и малко се забравят всички други типове в туризма.", смята Виденов.

"Още повече – Европейският съюз много сериозно залага на подпомагане на малкия и средния бизнес, тоест семейните хотели, селските хотели по места, тези експедиционни турове на туристите, които да могат да минават от един обект в друг, посещаването на различни природни забележителности. Европейският турист вече не е този уседнал турист, който идва за 5, 10, 15 дни, стои в един хотел и нищо друго ,не прави, освен да се къпе в морето или да кара ски", каза Виденов.

Според него – държавата трябва да инвестира в реклама в конкретните дестинации, които бяха насочени към Северна Африка.

"България е една много хубава дестинация от гледна точка на това, че имаме построени нови и конкурентни хотели, които предлагат едни много добри условия за туризъм. Не мисля, че ще достигнем дотам, че да бъдат курортите ни пълни на 100% , но със сигурност ще имаме едно повишение на годишна база на летните курорти от 5% до 8%, което би било добре в сравнение с миналата година", смята Виденов.

Интересът не е повишен само от страна на Италия, Австрия, Чехия, а и от близки страни. Отчита се сериозно повишение на македонски туристи в зимните ни курорти за тази година. Миналата година туристите от Израел са се увеличили с почти с 20%.

Русия през последната година задържа и леко увеличава своите туристи в България. През януари в сравнение с януари миналата година, руските туристи са се увеличили с около 6%.

Традиционните бивши съветски републики повишиха своите туристи и то много сериозно, например Молдова – увеличи с почти 20% туристите си, които са посетили България. От Беларус миналата година с почти 35% са си повишили интереса към България, Украйна с 30%, Япония и Южна Корея имат едно сериозно повишаване от около 15-20% през последната година.

Да не забравяме обаче, че има и спад, кризата си каза своята дума и загубихме традиционни пазари – скандинавските пазари, една Финландия е с 20% надолу, ирландските туристи намаляха с една трета миналата година, тъй като сериозно ги удари кризата. Имаме наистина сериозно да работим за традиционни чужди туристи, които идваха в България, каза той.

Водещи

Най-четени